10/11/2023

Alfonso Méndiz, nou membre de la Reial Acadèmia Europea de Doctors

El rector de UIC Barcelona ha estat rebut com a acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAED). L’acte de recepció va tenir lloc ahir, dijous 9 de novembre, a la sala d’actes de Foment del Treball. El discurs d’ingrés va ser contestat per l’acadèmic numerari Francisco J. Garrido Morales, doctor en Economia i Empresarials

Alfonso Méndiz, rector de UIC Barcelona, va ser rebut ahir com a nou membre numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors. En el discurs d’ingrés, titulat “Cap on va la publicitat? Claus del passat per discernir el futur”, Méndiz va exposar una visió general de l’evolució de la publicitat, i va plantejar el futur dels formats publicitaris.

Arrancant la història des dels inicis, el rector va donar les gràcies amb paraules “de respecte i admiració a aquesta Reial Corporació ja centenària”” i va afirmar estar molt content de fer el seu discurs sobre la publicitat al millor lloc, ja que, “a escassos 500 metres d’aquí, a la Casa Llotja del Mar, es va impartir el 1915 —un any després de la creació d’aquesta Reial Acadèmia Europea de Doctors— el primer curs de publicitat que hi va haver al nostre país”.

Després d’esmentar alguns punts clau que han determinat el context actual de la publicitat, Méndiz va reflexionar sobre la identitat de la publicitat i el futur que se li presenta: des de la publicitat amb els anomenats influencers, fins a l’ús d’intel·ligència artificial o “altres macrotendències publicitàries actuals”. Totes elles, va dir el rector, “poden presentar grans desafiaments ètics per a les empreses. Tot i això —va concloure el ponent— el futur de la publicitat serà ètic o no serà”.

En nom de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, l’acadèmic numerari Francisco Javier Garrido Morales va ser el responsable de contestar el discurs d’ingrés. Garrido, a més de fer un repàs a la llarga trajectòria acadèmica del nou membre de la RAED, va parlar de la gran “vocació per a la docència del ponent i de com va descobrir la bellesa de formar comunicadors”, gràcies a l’exemple de moltes persones, especialment del seu pare.

Alfonso Méndiz Noguero és catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat a UIC Barcelona. A més d’expert en Publicitat i valors i en les noves formes publicitàries, és rector de UIC Barcelona des del setembre del 2021. També és professor a la Facultat de Ciències de la Comunicació, de la qual va ser degà del 2015 al 2021.