22/07/2016

Els Treballs de Final de Grau de la School of Architecture s’exposen al MUHBA amb el títol ‘R_Urban Hubs’

La School of Architecture de UIC Barcelona inaugura, per cinquè any consecutiu, l’exposició dels Treballs de Final de Grau al MUHBA Oliva Artés. La mostra exposa 30 projectes que proposen regenerar i consolidar el Delta de Llobregat com a territori productiu i pol d’innovació urbana, en contraposició amb el creixement especulatiu del territori, mantenint-ne el caràcter agrícola.

Un papalionari, una plaça productiva, un centre d’aprenentatge intergeneracional, la residència i l’àrea docent per al nou CAR, una escola agrària o un mercat cultural són només algunes de les propostes singulars que han plantejat els futurs arquitectes que participen a la mostra: “R_Urban Hubs: interrogar els límits de Barcelona al segle XXI”.

El dijous 21 de juliol, a les 19 h, es va inaugurar al MUHBA Oliva Artés de Barcelona l’exposició de Treballs de Final de Grau de la School of Architecture de UIC Barcelona “R_Urban Hubs: interrogar els límits de Barcelona al segle XXI”. Amb aquesta mostra l’escola dóna resposta al marc del conveni signat amb la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el qual la institució docent es compromet a contribuir a la regeneració dels àmbits estratègics de la Regió Metropolitana de Barcelona. Durant l’acte es va celebrar una taula rodona en què experts com Eva Prats, arquitecta; Enric Batlle, arquitecte i director del Màster en Arquitectura del Paisatge de la UPC BarcelonaTech; Joan Roca, director del MUHBA, i Víctor Ténez, cap del Servei d’Espais Fluvials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, van reflexionar sobre les noves escales de l’espai urbà territorial.

Durant el curs 2015-2016, els alumnes de TFG de la School of Architecture de UIC Barcelona han treballat en un territori de valor ecològic, econòmic i social excepcional: els límits del Parc Agrari del Baix Llobregat al Delta. El seu objectiu és garantir la viabilitat de l’agricultura al servei de l’àrea metropolitana de Barcelona. Una intervenció que neix amb la voluntat de donar una resposta crítica a les propostes de creixement especulatiu il·limitat, on el territori perdia la seva identitat i es convertia en un bé de consum en mans del mercat global. Les propostes que formen l’exposició desenvolupen les previsions del Pla General Metropolità, que intenta protegir la zona de l’especulació seguint un model local i sostenible.

Els autors dels 30 projectes són els alumnes de l’últim curs de la School of Architecture de UIC Barcelona, distribuïts en tres tallers dirigits pels arquitectes Rosa Rull, Miquel Lacasta, Alberto Estévez, Álvaro Cuéllar i Pere Vall. Els projectes exposats han donat resposta a la naturalesa híbrida (rural i urbana) del lloc, basant-se en tres objectius bàsics: reforçar el paper connector del Delta dins de la matriu ecològica metropolitana mitjançant la restauració de les vies d’aigua, la continuïtat de les hortes i les pinedes; incorporar nous usos compatibles amb l’activitat agrícola, i caracteritzar cada riba del parc sobre la base de la seva vocació, donant-li coherència formal amb la finalitat d’esdevenir espais distintius amb caràcter propi: 1) front marítim, usos residencial i turístic; 2) estanys i aiguamolls, usos lúdic i natural; 3) recinte aeroportuari, ús logístic; 4) C32, usos industrial i logístic, 5) Sant Boi, usos residencial i equipaments.

El taller dirigit per l’arquitecta Rosa Rull treballa a les zones de Castelldefels, Gavà i Viladecans introduint noves activitats que afegeixin valor (programes que intervinguin en la transformació i la comercialització dels productes del parc i que ajudin a preservar-ne el patrimoni cultural) i mantenint els trets característiques del lloc (l’estructura agrícola i la pineda). Els projectes se situen al voltant d’un nou eix públic, un antic camí serpentejant, en set clars de la pineda existent, que generen set vestíbuls urbans.

L’arquitecte Miquel Lacasta ha dirigit un taller que vol, a través de les seves intervencions en el recinte aeroportuari i la C32, fer compatible la consolidació urbana als límits del parc agrari amb una urbanització que potenciï els sistemes naturals; fomentar els programes que incideixen en la transformació de l’actual Parc Agrari en un Food Hub d’alt valor afegit, i reforçar les aliances amb l’aeroport i acotar-ne alhora l’impacte ecològic.

Finalment, el taller que lidera l’arquitecte Alberto Estévez se centra en el territori de Sant Boi. En aquesta zona s’implementen els usos residencials i d’equipaments mitjançant projectes que parteixen del manifest “A house is not a box” i que desenvolupen valors conceptuals, processuals i de complexitat geomètrica contemporanis.

Durant l’acte d’inauguració de l’exposició, a més de la celebració d’una taula rodona es va dur a terme el lliurament del premi de la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi Ambient (CEIM) de la School of Architecture de UIC Barcelona, que va premiar els projectes amb les solucions de sostenibilitat més innovadores. L’escola és pionera a introduir l’accessibilitat i la sostenibilitat com a matèria obligatòria i transversal en el seu pla d’estudis

Gràcies al conveni de col·laboració signat amb la Generalitat de Catalunya, el curs dedicat al Treball de Final de Grau de la School of Architecture de UIC Barcelona es transforma en un laboratori d’idees útils per al projecte d’una ciutat metropolitana més eficient, bonica i justa, com també en un treball de recerca aplicada amb la consecució d’un projecte interescalar d’arquitectura urbana (des de l’escala territorial al detall constructiu 1:5). I reafirma, així, la voluntat i el compromís de l’escola d’arquitectura de posar-se al servei de la ciutat i la seva comunitat, amb la voluntat de portar més enllà de les aules els projectes realitzats pels alumnes. Aquesta iniciativa ha estat premiada per la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme d’aquest any en la convocatòria de recerca, que premia les iniciatives de divulgació de l’arquitectura amb una clara transmissió social d’aquesta.

El projecte ha tingut la col·laboració del MUHBA, que a Oliva Artés desenvolupa el seu programa com a museu laboratori, on posa en relació la perspectiva històrica amb propostes que des de les institucions acadèmiques, les entitats i la ciutadania es formulen sobre la metròpoli del nostre temps.