14/06/2019

L’IESF, present al II Simposi sobre Bullying de la Fundació Barça

Consuelo León, directora de l’Observatori de Polítiques Familiars de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (UIC Barcelona), va participar l’11 de juny passat al II Simposi contra el Bullying organitzat per la Fundació Barça. León hi va participar en qualitat de membre del Consell Assessor per al programa contra el Bullying que té la Fundació. En el simposi es van presentar els resultats d’una metodologia innovadora per prevenir el bullying que s’ha aplicat en 26 escoles durant dos anys i que aconsegueix reduir el risc de bullying en un 35 %.

El II Simposi contra el Bullying va tenir la participació de reconeguts experts internacionals com Peter Smith, investigador de la Universitat de Londres, especialista en bullying i creador del terme ciberbullying; Miguel Nery, investigador de la Universitat de Lisboa, que ha centrat els seus estudis del fenomen dins de l’àmbit de l’esport, i Juan Calmaestra, investigador de la Universitat de Còrdova, que ha dissenyat, juntament amb l’equip d’investigació LAECOVI, el programa de prevenció del bullying escolar de la Fundació Barça.

En el marc del Simposi també es van donar a conèixer els resultats d’una nova metodologia de la Fundació Barça per a la prevenció del bullying, que ha aconseguit reduir el nombre de víctimes en un 35,8% a les escoles on s’ha dut a terme el programa pilot que durant més de dos anys s’ha validat en 26 escoles de primària de Catalunya, i en la qual han participat més de 5.000 nens i nenes. Llegiu la notícia

A la tarda, va tenir lloc un speaker’s corner de bones pràctiques en el qual els participants podien parlar directament amb els representants de diferents grups. En aquest espai, Consuelo León va presentar els resultats de la investigació “La percepción y la experiencia del acoso escolar en la escuela, la familia y la sociedad”, que està publicat a la revista Quaderns de l’Institut.

La Fundació Barça va posar en marxa fa dos anys el programa contra el bullying, focalitzat inicialment a Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar en la prevenció de l’assetjament escolar, utilitzant l’esport com una eina pedagògica, especialment entre els infants de primària. A través de les seves accions, i al llarg d’aquests dos anys, la Fundació ha beneficiat més de 50.000 nens i nenes de Catalunya i uns 600 tècnics esportius.

Per al programa, la Fundació disposa d’un grup de divuit experts d’àrees multidisciplinàries que formen el Consell Assessor sobre el bullying. Entre els experts, s’hi troba Consuelo León, en representació de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família, i Irene Montiel, coordinadora del Màster Universitari en Ciberdelinqüència de UIC Barcelona. El grup, que ofereix suport al programa, durant aquest any ha elaborat un full de ruta de deu recomanacions que recull una mirada compartida sobre aquest problema al nostre país, així com propostes específiques d’actuació.