01/03/2019

UIC Barcelona col·labora amb el pla Barcelona Ciutat Refugi en propostes de centres de recepció temporal de refugiats

Els estudiants del Màster en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d'Emergència analitzen projectes d'integració sostenible de migrants sense asil

Dilluns passat 18 de febrer va arrencar al centre cívic Pati Llimona de Ciutat Vella un taller internacional promogut des del Màster en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d'Emergència de UIC Barcelona en col·laboració amb l'oficina Ciutat Refugi de l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu del taller és que, durant dues setmanes, els alumnes analitzin primer exemples de centres de recepció de refugiats de diversos països del món per, posteriorment, generar propostes de models de recepció que incloguin allotjament i serveis per a la integració sostenible de refugiats a Barcelona.

Durant la primera setmana, es van unir als estudiants del màster quaranta estudiants del Màster Mundus Urbà, que reuneix quatre universitats europees: UIC Barcelona School of Architecture, la Universitat Tècnica de  Darmstadt (Alemanya), la Universitat Pierre Mendès de Grenoble (França) i la Universitat Tor Vergata de Roma (Itàlia). En total, en la iniciativa van participar 65 estudiants internacionals. 

“El que és interessant de Barcelona és que hi ha un clúster d'ONG que estan treballant de manera coordinada amb l'Ajuntament per garantir l'acompanyament dels refugiats des que arriben fins que aconsegueixen ser autònoms”, van destacar les professores Carmen Mendoza i Raquel Colacios en la sessió d'inici del taller. 

En la jornada d'obertura va intervenir també Ousman Umar, un jove ghanès que va trigar cinc anys a entrar a Europa i que actualment dirigeix des de Barcelona l'ONG Nasco, que lluita per dotar d'equipaments educatius nens i joves a Ghana. “La millor manera d'ajudar els refugiats és escoltant-los perquè això permet trencar els estereotips que pugui haver-hi cap a ells. Oferir-los allotjament també és bàsic perquè puguin començar la seva nova vida”, va destacar.

El 19 de febrer, els estudiants van rebre també la visita d'Esteban León, cap de l'oficina d'ONU-Habitat CRPP a Barcelona, que va parlar de la necessitat de treballar de manera coordinada perquè les ciutats estiguin preparades per rebre refugiats abans fins i tot que es produeixin les crisis migratòries. Així mateix, Ignasi Calbó, coordinador de l'oficina Ciutat Refugi, va parlar per als alumnes i va defensar el compromís de l'Ajuntament de Barcelona en la recepció sostenible d'immigrants, al contrari del que està passant a moltes altres ciutats europees. “Per a la ciutat de Barcelona no existeixen immigrants o refugiats. El que hi ha són ciutadans amb drets”, va sentenciar.

Després de les sessions introductòries, els 65 estudiants que van participar en el taller, duran a terme estudis de cas sobre models de centres de recepció de sol·licitants d'asil, refugiats i immigrants. Finalment, els alumnes de UIC Barcelona van presentar propostes orientades a millorar la integració sostenible de refugiats en diversos barris de la ciutat amb l'objectiu d'evitar que es generin guetos. 

Aquest és el tercer any que UIC Barcelona acull la celebració d'aquest taller, que s'emmarca en el programa Mundus Urbà en el qual participa UIC Barcelona School of Architecture a través del seu Màster en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d'Emergència.