12/02/2020

UIC Barcelona participa en la construcció d'un parc infantil en una zona del Perú devastada pel Niño Costero

El projecte es va desenvolupar en Pedregal Grande, una de les localitats més afectades per les inundacions causades per aquest fenomen climatològic al març de 2017

Estudiants del Màster oficial en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d'Emergència de UIC Barcelona van participar, entre els dies 19 i 29 de gener, en un taller internacional per a la recuperació d'espais públics en la localitat de Pedregal Grande (el Perú), una zona devastada per les inundacions del riu Piura durant el fenomen del Nen Costaner fa més de dos anys.

El taller es va dur a terme en col·laboració amb la Universitad de Piura i amb el suport d'ONG’s que porten treballant en la zona des de 2017. L'objectiu era desenvolupar un projecte pilot de recuperació d'un espai públic del Pedregal. Al costat de les autoritats locals i la població, es va optar per la construcció d'una àrea de jocs infantils que constitueix la primera fase de la creació de l'anomenat “Parque de la Memoria del Niño Costero”.

Els 26 alumnes de UIC Barcelona van col·laborar amb 14 estudiants d'Arquitectura de la Universitad de Piura (el Perú) i altres cinc alumnes del Royal Melbourne Institute of Technology-RMIT (Austràlia). “Abans del viatge a Piura, treballem amb els nostres alumnes i alumnes en l'anàlisi del sistema territorial i matriu ecològica del lloc, criteris de mobilitat i accessibilitat i en l'avaluació socioeconòmica de la zona”, expliquen Carmen Mendoza-Arroyo i Raquel Colacios, directora i subdirectora del màster.

El projecte final va consistir en la construcció d'un “parc-refugi” infantil amb jocs integrats que busquen fomentar l'activitat psico-motriu dels nens i nenes del Pedregal i que, al seu torn, ofereix un refugi alt com a part d'una hipotètica ruta d'evacuació.