12/02/2021

UIC Barcelona se suma al Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència organitzant diferents activitats virtuals

La Universitat ha commemorat la celebració amb una sèrie de sessions en línia amb l'objectiu de fomentar el paper de la dona i la nena en la ciència

UIC Barcelona s'ha sumat un any més a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que es commemora l'11 de febrer, i ho ha fet amb diferents actes oberts a tot el públic per fer visibles les dones científiques i fomentar l'interès de les nenes per la ciència i la tecnologia.

La campanya d'activitats virtuals ha començat a les 8 h del matí amb l’Escape Room virtual “La dona en l'enginyeria” ideat per membres del Grau en Bioenginyeria de la Universitat. El joc en línia anava destinat a alumnes de batxillerat, i l'activitat ha aconseguit que més de 3.700 alumnes de 32 instituts de tot Espanya s'hi inscrivissin per resoldre els enigmes científics de l’Escape Room.

D'altra banda, la Unitat d'Igualtat de UIC Barcelona ha organitzat el seminari web “Dones científiques, com s'ha produït el canvi?”. Aquesta segona activitat s'ha celebrat a les 15 h, també en format virtual, i hi han participat en línia una trentena d'assistents.

L'acte, moderat per la responsable de la Unitat d'Igualtat, Consuelo León, ha donat visibilitat a l'ascens femení en la professió de científiques i hi ha participat dos conferenciants del sector: Mara Dierssen, neurobiòloga, coordinadora del grup de Fenotipació Neuroconductual del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Mònica Roca, enginyera, vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i directora del grup isardSAT.

La jornada de l'11 de febrer ha finalitzat amb el seminari virtual “Alimentant el cervell per a millorar la memòria”. Organitzada pel Departament de Ciències Bàsiques, aquesta conferència ha mostrat les conseqüències que tenen diversos tipus de dieta en la salut general, així com en els processos d'aprenentatge i memòria. A més a més, els participants també han pogut saber més coses sobre l'eficàcia d'aquestes dietes com a tractament per reduir la deterioració cognitiva associada a malalties neurodegeneratives.

A càrrec de Núria Amiel, diplomada en Nutrició Humana i Dietètica; i de Rut Fadó, membre del Grup de Recerca en Neurolípids i professora del Grau en Ciències Biomèdiques, l'activitat, en què han participat prop de 25 assistents, ha permès discutir sobre els períodes de la nostra vida en els quals som més susceptibles als efectes negatius de les dietes, i si aquestes afecten per igual homes i dones.

A més a més, enguany científiques de UIC Barcelona han participat en la tercera edició del programa 100tífiques, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Concretament, Yolanda de Roo, Begoña Bosch i Jenifer Olmos, investigadores del Bioengineering Institute of Technology han acostat la ciència a alumnes de 6è curs de primària explicant les seves recerques i la seva experiència personal i professional.