22/05/2023

El Simposi Persona, Societat i Cura de UIC Barcelona reflexiona sobre la cura en 360°

Al llarg de tres jornades, experts i ponents de prestigi reconegut han reflexionat sobre la dimensió humana de la cura i els valors que aporta a les persones i a la societat, i han compartit diferents experiències i iniciatives que s’estan realitzant en aquest sentit

El Simposi Persona, Societat i Cura, organitzat per UIC Barcelona amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) i la Càtedra Direcció per Missions i Propòsit Corporatiu de la Universitat, ha finalitzat amb èxit de participació i assistència durant els tres dies que ha durat la trobada. El programa ha tingut un caràcter transversal i ha abastat diferents àmbits de la cura per impulsar la col·laboració i la formació des d’una perspectiva integral.

El rector de UIC Barcelona, el Dr. Alfonso Méndiz, va obrir i va clausurar la trobada destacant que la celebració d’aquest simposi responia a la raó de ser i la missió de la Universitat, que va néixer amb l’objectiu de “posar la persona en el centre, que assumís el projecte de transformar la societat, i que tingués com a premissa la cura de tothom”.

Durant tres dies, experts de diferents disciplines han analitzat la cura des dels diferents vessants que té, i han abordat qüestions com l’envelliment, la solitud o la salut mental. Així mateix, han intercanviat experiències i iniciatives i han tractat la cura més enllà de l’àmbit sanitari.

La primera jornada, que es va iniciar amb el solemne acte d’investidura com a doctor honoris causa del Dr. Eduardo Bruera, que va ser un presimposi, va estar centrada en les necessitats actuals de la cura i hi van participar experts en salut mental, que van advertir d’un augment d’autolesions i intents de suïcidi en noies adolescents.

La segona jornada va tenir la cura i les relacions humanes com a eix principal. En aquest sentit, els experts que van participar en les diferents taules rodones van coincidir en la necessitat d’humanitzar la cura. En aquesta línia es va expressar el catedràtic de Sociologia a la Universitat de Bolonya, i doctor honoris causa per UIC Barcelona, Pierpaolo Donati, que aposta per humanitzar les cures des de les relacions socials. Donati, que defineix la cura com un do, va afirmar en el marc de la conferència “La cura de l’altre com a relació social”, que “el que falta a la societat no són tant els recursos materials i tecnològics, sinó les habilitats relacionals per integrar socialment, acollir i fer costat les persones en dificultats”.

Per la seva banda, el catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, va concloure que un líder ha de tenir en compte alguns trets a l’hora d’exercir el lideratge com la incertesa, la volatilitat, la hiperacceleració de la societat o la vulnerabilitat. En la conferència “Cap a un lideratge centrat en la cura”, va apuntar que “liderar bé ha de ser prendre consciència que les persones ens trenquem”. En aquest sentit, ha afegit que “on hi ha indiferència no hi ha cura i on hi ha cura hi ha obertura a l’altre perquè l’altre compta, l’altre importa”.

A la tarda, experts en l’atenció sociosanitària també van destacar el paper clau que té l’entorn social per evitar la solitud no desitjada que afecta una part important de la població vulnerable o amb malalties avançades. En aquest sentit, els ponents del Simposi van recordar la necessitat de crear xarxes que posin en contacte veïns, comerços i entitats de barri perquè puguin ajudar a detectar aquestes situacions, i contribuir així al fet que l’administració pública i el sistema sanitari puguin intervenir-hi.

El Simposi va finalitzar el dissabte 20 de maig amb una jornada centrada en la importància de l’autocura. La catedràtica de Filosofia i Epistemologia de la Recerca Qualitativa de la Facultat de Medicina i de Filosofia de la Cura a la Universitat de Verona, Luigina Mortari, va impartir la conferència “Cuidar-se: recuperar el sentit genuí de la cura personal”, en la qual va concloure que “si no et cuides a tu mateix a través del teu creixement personal, no pots cuidar els altres”. En la tercera jornada, hi va participar, a més a més, el catedràtic de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València, Agustín Domingo Moratalla, que va parlar de la cura en l’era digital. Per al catedràtic, parlar de la cura és fer referència a les cinc “C”, i tenir en compte la competència, la consciència, la confidència, la compassió i la confiança. Per la seva banda, el professor titular de Filosofia de la Universitat Cardenal Herrera CEU a Elx, Higinio Marín Pedreño, va parlar sobre el valor essencial de la cura en la història de la humanitat.

El Simposi Persona, Societat i Cura s’ha celebrat en el marc dels actes commemoratius del 25 aniversari de la Universitat.