21/11/2022

UIC Barcelona participa en el I Congrés Internacional sobre Sostenibilitat Curricular i ODS en la formació universitària

Les professores de UIC Barcelona Sílvia Albareda, de la Facultat de Ciències de l’Educació, i Elisa Regadera, de la Facultat de Ciències de la Comunicació, i estudiants de Medicina van participar els dies 6 i 7 d’octubre en el “I Congrés Internacional sobre Sostenibilitat Curricular i ODS en la formació universitària”, organitzat per la Universitat de València.

En el Congrés es van compartir experiències de qualitat i innovació docent, així com projectes de recerca, i es va posar de manifest que, des de totes les àrees de coneixement, s’està treballant per donar resposta als reptes socials, ambientals i econòmics que requereix la construcció d’un futur sostenible.

“Ha estat molt encoratjador escoltar i compartir les experiències docents de tants professors i professores que fa anys que treballem en aquest àmbit de manera més o menys autònoma, perquè cada vegada s’evidencia la necessitat de poder integrar aquestes matèries de manera orgànica en totes les titulacions”, ha apuntat Regadera.

Les professores de UIC Barcelona van presentar una comunicació sobre el projecte d’innovació docent “Integració dels ODS en la formació universitària. Experiència interdepartamental”, realitzat durant dos cursos acadèmics i finançat per la IV Beca Fundació Puig en Innovació Docent.

En aquest projecte, hi han participat de manera interdisciplinària dotze professors i professores de UIC Barcelona que imparteixen docència en vuit graus diferents i dos màsters, a més d’un col·laborador expert extern de la Universitat d’Alcalá (UAH).

A través d’aquest treball s’ha promogut la implementació de metodologies docents actives —aprenentatge orientat a projectes (AOP) i la tècnica del cas—, per desenvolupar competències en sostenibilitat i potenciar l’emprenedoria dels estudiants universitaris en la consecució dels ODS. Un grup de sis alumnes de 4t del grau en Medicina de UIC Barcelona també van presentar una comunicació en el mateix congrés, fruit de l’AOP que van dur a terme en l’assignatura de Bioètica el curs passat.

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)