11/06/2024

El Campus de l’Experiència obre una nova secció a Bolvir adreçada a tota la població de la Cerdanya

Amb la nova secció a Bolvir, la proposta acadèmica de UIC Barcelona s’estén a tota la Cerdanya, comarca “d’història i natura”. El Campus de l’Experiència per a majors de 50 anys de la Universitat Internacional de Catalunya suma actualment 410 alumnes amb seccions fins ara a Barcelona, el Penedès, Andorra i Calonge

Adreçada a tota la població de la Cerdanya, l’Ajuntament de Bolvir, amb el suport del Consell Comarcal, impulsa l’inici d’una nova secció territorial del Campus de l’Experiència de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), una proposta acadèmica  dirigida a les persones més grans de 50 anys. Així s’ha fet públic avui durant l’acte de signatura del conveni, que ha tingut lloc en aquesta universitat. El rector, Alfonso Méndiz, ha rebut l’alcalde de Bolvir, Isidre Chia Trilles, i el primer tinent d’alcalde, Àngel Maurell Bonet.

El Campus de l’Experiència és un programa de UIC Barcelona que té per objectiu la formació acadèmica i la millora de la qualitat de vida de les persones de més de 50 anys. Aquest programa, iniciat el 2019 a Barcelona, posteriorment s’ha anat completant amb seccions territorials al Penedès, Andorra, i Calonge i Sant Antoni. Ara, se n’hi suma una de nova, al municipi de Bolvir, a la comarca de la Cerdanya. 

Situada als Pirineus Catalans, la Cerdanya es defineix com “una comarca d’història i natura”. Amb aquest pla d’estudis, la Universitat i les administracions públiques de Bolvir i la Cerdanya busquen oferir a la població sènior de la zona una oferta acadèmica que fomenti l’interès per nous àmbits del coneixement, tal com ha explicat l’alcalde i president del Consell Comarcal, Isidre Chia, durant la visita. L’objectiu és aconseguir que les persones grans es desenvolupin en l’àmbit personal i s’adaptin a l’entorn social en aquesta etapa de la vida.

La formació constarà inicialment d’un mòdul introductori que tindrà lloc del 10 d’octubre al 14 de novembre. Aquesta introducció al Campus de l’Experiència es dirigeix a totes les persones que desitgin conèixer de prop i iniciar-se en les activitats del Campus de l’Experiència. Aquest mòdul no és imprescindible per poder matricular-se en el Programa Sènior Universitari en Cultura Ciència i Societat, de tres anys de durada, en el qual s’agrupen assignatures de diferents àrees temàtiques, el primer curs del qual començarà el 28 de novembre i conclourà el 9 de juny de 2025. 

Els continguts que s’oferiran a Bolvir s’emmarquen en el camp de la història, la filosofia, la filologia i la comunicació, la microbiologia, tot amb l’objectiu d’aprofundir en la cultura, la ciència i la societat actuals. Les classes seran de 15.30 h a 16.30 h i de 17.00 h a 18.00 h, cada dijous. A més a més, s’organitzaran sortides culturals, tallers optatius, viatges i fins i tot una universitat d’estiu per a persones grans. 

La metodologia del curs es basa en una proposta dinàmica i participativa, amb diferents treballs en equip per fomentar la recerca grupal, l’activitat i la millora de la qualitat de vida. No hi ha exàmens. Els professors iniciaran les assignatures amb dues classes presencials i impartiran les sessions següents de forma virtual a la seu de l’Ajuntament de Bolvir. Els alumnes que hagin cursat satisfactòriament els dos cursos rebran el títol (no oficial) de Diplomat en el Programa Sènior Universitari en Cultura, Ciència i Societat de UIC Barcelona (Secció Bolvir-Cerdanya). 

La presentació del projecte tindrà lloc el dia 19 de setembre, de 16.00 h a 17.30 h al saló d’actes de l’Ajuntament de Bolvir, que serà la seu de l’activitat docent de la nova secció.