28/02/2022

Davide Zampini i Oriol Carrasco analitzen a Foros 2022 la recerca com a camp d’oportunitat per a l’arquitectura

Els dos ponents coincideixen en la necessitat de reforçar el diàleg entre arquitectes, investigadors i la indústria per afrontar els reptes futurs del sector

El 23 de febrer passat, l’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir la segona sessió del cicle Foros 2022 organitzat per UIC Barcelona School of Architecture. Sota el títol “The architect as a researcher” (‘L’arquitecte com a investigador’), l’esdeveniment el va protagonitzar Davide Zampini, director del centre de recerca CEMEX Global R&D amb base a Suïssa, i Oriol Carrasco, integrant del Laboratori d’Innovació Tecnològica per a l’Edificació Industrialitzada i Sostenible (LITEIS) de UIC Barcelona. L’arquitecte David Masip Vilà va moderar la sessió.

En la seva intervenció, tots dos ponents van coincidir a assenyalar la importància de la recerca com a espai propi de l’activitat arquitectònica i el valor de la col·laboració entre arquitectes, investigadors i indústria per abordar els reptes de futur del sector. Oriol Carrasco va posar èmfasi en la importància de la connectivitat com a element crucial per al desenvolupament de processos d’innovació. “L’intercanvi de coneixements és fonamental en l’àmbit de la recerca. Si els arquitectes col·laboren amb el sector industrial en les etapes inicials del seu projecte adquiriran un coneixement necessari que, d’una altra manera, no poden obtenir”, va afirmar.

Foros 2

En la mateixa línia, Davide Zampini, que lidera un grup multidisciplinari d’investigadors i experts a Suïssa que desenvolupa projectes pioners basats en l’ús de les noves tecnologies i la seva aplicació en l’àmbit dels materials de construcció, va reivindicar el potencial dels arquitectes per a la recerca. “Els arquitectes tenen una consciència baixa del valor que poden aportar en projectes de recerca. Moltes idees i processos generats per estudiants i professors a les escoles d’arquitectura acaben materialitzats pels arquitectes en projectes reals de construcció”, va exposar.

Tots dos ponents van reflexionar, també, sobre el concepte de prova i error inherent a l’activitat investigadora. “El camí de la recerca no és mai un camí lineal. És necessari gestionar els errors que van sorgint en el procés”, va assenyalar Oriol Carrasco. “La recerca comporta assumir riscos, evitar idees preconcebudes i assumir els errors”, va incidir Davide Zampini en la mateixa línia.

Foros 2022 s’articula sota el títol “The leap into the void” (‘El salt al buit’). Aquesta nova edició pretén aprofundir en l’autoconsciència sobre el temps present de l’arquitectura en els diferents vessants i camps d’aplicació que té. Com a novetat, el cicle inaugura un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector que intervenen en sessions estructurades per temes vinculats amb la pràctica arquitectònica actual i amb els reptes que afronta el sector.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)