05/02/2024

Benjamín Romano: ‘Un gran projecte arquitectònic es desenvolupa a partir d’entendre bé els fluxos de l’edifici’

Benjamín Romano, arquitecte autor de la Torre Reforma, i Santi Mercadé, CEO de Layetana Real Estate, dialoguen sobre la relació entre arquitectura i activitat promotora
 

“Un gran projecte arquitectònic es desenvolupa a partir d’entendre bé els fluxos de l’edifici”, ha afirmat l’arquitecte mexicà Benjamín Romano en la conferència que ha impartit dins del cicle Foros 2024: “Landing”, que organitza la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona). El cicle va començar ahir i presentarà un total de sis conferencies-col·loqui a Barcelona, fins al 16 de maig.

Benjamín Romano ha compartit els detalls de projecció i execució de la Torre Reforma, un gratacel que s’ha convertit en nova icona de la Ciutat de Mèxic. L’edifici, una icona d’innovació i lideratge en la indústria d’edificis de gran alçària, ha aconseguit importants estalvis energètics i econòmics.

Santi Mercadé, CEO de la immobiliària Layetana Real Estate, ha oferit la visió de contrapunt des de la perspectiva del sector immobiliari i promotor. Tots dos ponents han desgranat la relació de col·laboració necessària que s’esdevé entre arquitectura i activitat promotora.

L’arquitecte i professor Felipe Pich-Aguilera ha presentat el cicle Foros i els conferenciants. “Si fa dos anys reflexionàvem sobre els problemes que afronta l’arquitectura, en aquest cicle conversem amb arquitectes i experts que estan fent projectes que són un exemple de com resoldre aquests problemes i ens mostren cap a on va l’arquitectura”, ha explicat. Ha presentat Benjamín Romano com un arquitecte global, que dona resposta a la realitat del seu país, amb una contribució que va més enllà dels arquetips.

Benjamín Romano ha repassat diversos projectes del seu estudi, LBR&A Arquitectes, i les constants que segueixen les seves construccions. “El flux és com el cos, cada funció ha de treballar a la perfecció”, explica. L’arquitecte, argumenta, ha de dominar el flux de l’energia que es consumeix, de l’aigua, del drenatge, mecànic i del trànsit de persones i vehicles.

“L’arquitectura i la construcció estan evolucionant molt ràpidament. Construïm la Torre Reforma el 2016 i aconseguim estalvis energètics importants. Avui ja estem construint edificis d’energia 0. Per arribar a aquest nivell, cal una bona anàlisi de fluxos.

L’arquitecte mexicà ha detallat també les principals estratègies que permeten que els seus projectes aconsegueixin objectius de reducció energètica, com són la protecció passiva davant del sol, buscar el drenatge 0, panells solars, espais de servei centralitzats, sistemes naturals de ventilació, etc.

Els conferenciants van entrar en diàleg amb els assistents, repassant temes actuals i, a vegades, controvertits. “L’arquitectura crea ciutats per al gaudi dels ciutadans. Això s’aconsegueix amb edificis singulars. D’aquí la importància de fer projectes de manera possibilista”, ha afirmat Santi Mercadé. Pel que fa a la relació entre edifici i entorn, Romano i Mercadé han conversat sobre l’efecte que pot tenir un edifici en el seu entorn, i l’impacte de factors com els preus del mercat, el finançament i les expectatives de retorn.