12/04/2024

Héctor Oliva presenta el seu llibre ‘Quan el Català sortia a la mar’

El professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació ha presentat Quan el Català sortia a la mar, que narra les aventures de sis personatges catalans que un dia van partir al continent americà. La publicació és una edició revisada i augmentada de la seva obra Passatges a Amèrica

En un viatge apassionat a través d’Amèrica, Héctor Oliva ens explica les històries de sis vides desmesurades a ultramar: Facundo Bacardí, Fèlix Cardona, Ramon Mercader, Gaspar de Portolà, el Virrei Amat i Pepe Figueres. Cadascun dels personatges, d’origen català, són d’èpoques diferents, i van anar a parar a diversos indrets del continent.

Oliva, periodista, guia de viatges i professor de UIC Barcelona, ens presenta una aventura a mig camí entre el llibre de viatges i la biografia, entre Catalunya i Amèrica, entre el periodisme i la història. El llibre es va publicar per primera vegada el 2007 sota el títol Passatges a Amèrica, i va obtenir el Premi Eurostars de literatura de viatges, i aquesta n’és una edició augmentada i revisada.

Concretament, explica el professor d’Institucions Juridicopolítiques, “el personatge de Gaspar de Portolà és el que he afegit en aquesta edició. Un home que, vingut de Lleida, va descobrir la badia de San Francisco”. A més a més, Oliva explica que ha afegit aspectes nous als altres personatges, inexistents a la primera edició.

Per escriure el llibre, l’autor ha trobat la inspiració en una de les seves passions més destacades: Amèrica. El professor ha viscut al Perú, on feia classes de Relacions Internacionals a la Universitat de Piura; a Nicaragua, on va col·laborar com a voluntari; i a la República Dominicana, on va ser corresponsal de Catalunya Ràdio per a l’Amèrica Central i el Carib.

Héctor Oliva és autor de diversos llibres, també traduïts a l’espanyol i a l’anglès, de viatges, com 17 cims o Hi ha déus a l’Olimp o, fins i tot, un sobre futbol, RCD Espanyol. Història d’un sentiment.