10/12/2020

Jelena Prokopljević analitza al MUHBA els diferents models d'habitatge obrer desenvolupats en els primers anys de l'URSS

La professora de UIC Barcelona School of Architecture va participar en el cicle “Arquitectura, interiors i identitat social: la classe treballadora i la ciutat”

El 3 de desembre, la professora de UIC Barcelona School of Architecture Jelena Prokopljević va participar en el cicle “Arquitectura, interiors i identitat social: la classe treballadora i la ciutat”, organitzat pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). En la seva intervenció, que va portar per títol “Habitatge obrer a l'URSS 1922-1932: de la Casa Komuna a la ciutat socialista”, la professora va explicar diferents models d'habitatge obrer desenvolupats en els primers deu anys de l'existència de l'URSS, després de la revolució i la guerra civil. “Es tracta d'un període d'intensa activitat en la recerca dels nous models d'habitatges, edificis públics i equipaments, així com en l'organització de les ciutats, a càrrec dels instituts estatals i les diferents agrupacions professionals”, explica.


Segons va exposar Jelena Prokopljević, en aquests anys, el model de la casa obrera va anar canviant des de l'habitatge col·lectiu, amb espais compartits, cap a un model d'habitatge individual amb serveis comuns que donaria lloc a la creació de l'anomenat Dom Komuna, un centre multifuncional que acabaria sent la base organitzativa de la zona residencial de les ciutats noves soviètiques desenvolupades a finals dels anys vint. “En aquesta mena d'habitatges es buscava la màxima eficiència econòmica i espacial per oferir un confort òptim i assegurar la igualtat de gènere, incloent usos comunitaris com ara cuines, menjadors, guarderies i bugaderies, que permetien la inserció de la dona en el món professional”, declara.


La conferència de la professora Jelena Prokopljević es va inscriure en la sessió “Teoria i pràctica de l’existenzminimum”. Aquesta sessió buscava oferir una mirada paral·lela als models planificats de la ciutat obrera i als referents arrelats en la tradició popular i mediterrània, que van influir en el debat del període d'entreguerres i van tenir ressonància també en la postguerra.