16/01/2024

Nous avenços en el projecte de recerca sobre bioètica i gestió de riscos

L’equip d’investigadors ha presentat una guia bioètica per a empreses, un codi per a administracions públiques i un codi per a comitès científics assessors

La Facultat de Dret de UIC Barcelona va organitzar el 18 de desembre un seminari per presentar els últims avenços del projecte finançat per la Fundació BBVA “Conflictes ètics en la gestió dels riscos per a la salut humana davant la incertesa de la ciència – RiskManagement”. Dirigit pel professor Juan José Guardia Hernández, vicedegà de la Facultat, el projecte se centra en l’examen detallat de les decisions públiques davant l’absència de consens científic.

La presentació va reunir acadèmics del sector jurídic i de la salut per debatre i comprendre més bé els dilemes ètics i els reptes que sorgeixen en la intersecció del dret, la bioètica i la salut pública. Durant el seminari, els investigadors d’aquest projecte van presentar una guia bioètica per a empreses, un codi per a administracions públiques i un codi per a comitès científics assessors, documents que reflecteixen l’esforç de l’equip per proporcionar eines pràctiques i orientació en el maneig de situacions complexes de gestió de riscos. Així mateix, el projecte ha abordat la necessitat d’una revisió bibliogràfica sistemàtica i un enfocament qualitatiu, que inclou entrevistes amb experts i actors rellevants en el camp. 

La col·laboració multidisciplinària ha estat una característica distintiva del projecte, com demostra la participació d’experts de UIC Barcelona com els professors Ignasi Belda, Isabel Morales, Belén Zárate, Wendy Simon i Ignacio Mcpherson. “Aquest seminari ha permès la divulgació de les troballes del projecte, així com la promoció d’un diàleg constructiu sobre com els principis ètics poden incorporar-se de manera efectiva en les polítiques públiques amb impacte en la salut i el medi ambient”, afirma l’investigador principal, Juan José Guardia. 

UIC Barcelona, juntament amb el grup de recerca GRE-Drets, agenda 2030 i recuperació sostenible a Catalunya (RESCAT 2030) —dirigit per Maria Mut Bosque, present al seminari— continua la seva recerca en els aspectes jurídics de la recuperació sostenible a Catalunya, abastant les dimensions social, institucional, econòmica i mediambiental de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

El professor Guàrdia i el seu equip han estat reconeguts en un procés competitiu de selecció de la Fundació BBVA, que va rebre 620 candidatures. El grup d’investigadors ha destacat en l’àrea de filosofia i bioètica, i ha rebut una de les 35 ajudes atorgades per a la recerca científica en aquesta categoria.

FBBVA