01/12/2022

Set professors de Medicina reben el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona

Entre els guardonats figuren quatre professors del grau en Medicina i tres del màster en Gestió Sanitària de la Universitat. Una de les premiades és la catedràtica Esther Calbo, docent a UIC Barcelona des del 2009 i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT)

Set professors de UIC Barcelona han rebut el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Els premiats són els professors del grau en Medicina Esther Calbo i Rafael Azagra, en l’àmbit d’educació mèdica; Rafael Fernández, en Recerca Biomèdica; i Maria Victòria Farré, en altres àmbits assistencials, així com els docents del màster en Gestió Sanitària Mireia Sans, Josep Comín i Josep Antoni Ramos.

Durant l’acte, celebrat el 28 de novembre a l’auditori AXA de Barcelona sota el lema “100 anys de la primera insulina”, el CoMB ha reconegut la tasca que duen a terme un total de 51 metges i quatre equips assistencials que han destacat per la seva activitat professional, l’excel·lència, l’honestedat, el compromís, l’altruisme i la integritat. A l’acte institucional, hi han intervingut el president i la vicepresidenta del CoMB, Jaume Padrós i Elvira Bisbe, respectivament.

Els premis inclouen les categories de medicina hospitalària, atenció primària, salut pública i mental, atenció sociosanitària, recerca biomèdica, educació mèdica i humanitats mèdiques.

Entre els professors premiats, destaca la doctora Esther Calbo Sebastián, professora de la Facultat de Medicina de UIC Barcelona des de l’any 2009 i cap del Servei de Malalties Infeccioses de Mútua Terrassa. Calbo va prendre possessió de la plaça de catedràtica el 21 de juny passat al Campus Sant Cugat i va titular la seva lliçó magistral “Les resistències als antibiòtics: una visió hospitalària”. Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Medicina per la UAB, la catedràtica ha centrat les seves recerques en el control de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, els bacteris multiresistents, els programes d’optimització d’ús dels antimicrobians, les infeccions amb bacterièmia i les infeccions respiratòries. És autora de més de 100 publicacions indexades.

Durant la pandèmia de la COVID-19, Esther Calbo va destacar pel seu paper en la integració de tots els serveis —atenció primària, hospitalària, domiciliària i sociosanitària— i l’adaptació d’aquests per fer front a les necessitats que anaven sorgint a cada moment. A més a més, va formar part del comitè d’experts per a la transformació del Sistema Públic de Salut de Catalunya, impulsat per la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de reformar el sistema sanitari i incloure una sèrie d’actuacions indispensables a les polítiques sanitàries.

Entre els guardonats figuren també tres docents del Màster Universitari en Gestió Sanitària, que aquest any ja ha celebrat el seu 11è aniversari i s’ha convertit en un referent al sector. El Màster, dirigit per Boi Ruiz, aporta als estudiants una visió global i aplicada del sector de la salut que capacita l’alumne per assumir responsabilitats en gestió clínica, direcció d’àrees funcionals i serveis, així com en lideratge d’equips professionals a centres sanitaris i d’atenció a les persones.