04/10/2023

UIC Barcelona inaugura el curs acadèmic amb una taxa d’inserció laboral del 93,75 %

UIC Barcelona ha inaugurat avui el curs acadèmic 2023-2024 amb un acte solemne a l’Aula Magna de la Universitat, en el qual Carlota Pi, cofundadora i presidenta executiva d’Holaluz, ha fet la lliçó inaugural. A l’acte, conduït pel vicedegà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Pere Buhigas, hi han assistit prop de 400 persones, entre autoritats acadèmiques, rectors de diferents universitats catalanes i membres de la comunitat universitària
 

El solemne acte, conduït pel vicedegà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Pere Buhigas, s’ha iniciat amb la tradicional desfilada del seguici acadèmic, acompanyat per una peça musical interpretada per la Coral Bonaigua.

La degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials, Marta Mas, ha estat l’encarregada de presentar la ponent de la lliçó inaugural central, Carlota Pi, cofundadora i presidenta executiva d’Holaluz, que ha impartit una ponència titulada “La revolució de les teulades”. Pi s’ha dirigit a l’auditori per explicar que fa només tretze anys va posar en marxa la companyia i actualment ja dona servei de llum a més de 325.000 clients i gestiona més de 12.500 instal·lacions fotovoltaiques.

Després de la lliçó inaugural, ha estat el torn de Victòria Girona, directora general d’Universitats, que ha excusat la presència del conseller Joaquim Nadal. Girona ha destacat en la seva intervenció que UIC Barcelona se situa entre les 130 millors universitats d’Europa, i ha assenyalat que “les persones són l’eix fonamental de la nostra activitat universitària”. “Hem d’aprofundir en la formació integral dels estudiants impulsant-ne les competències, però també la inserció laboral i l’emprenedoria”.

El rector, Alfonso Méndiz, ha clausurat l’acte amb un discurs en què ha destacat la importància de la “reflexió” i “l’esperit crític” en un escenari canviant i incert, en què la universitat hi juga un paper crucial com a font de coneixement. Méndiz ha detallat que “el pensament crític, la recerca de la veritat, posar les persones al centre, l’excel·lència personal i assumir el compromís social són valors que ens defineixen, i per aquest motiu, estan plasmats a la nostra aula més representativa”. El rector també s’ha referit al Pla Estratègic de la Universitat per als propers cinc anys (2023-2028), destacant els quatre eixos sobre els quals treballa la Universitat. “Volem ser una universitat global, una universitat sostenible, una universitat humanista i una universitat innovadora”, ha afirmat.

L’acte ha finalitzat amb el tradicional Gaudeamus Igitur i així s’ha donat per inaugurat el curs acadèmic 2023-2024.

UIC Barcelona en xifres

Durant l’acte, s’ha fet lectura de la memòria acadèmica del curs 2022-2023, disponible al Portal de Transparència. La secretària general de la Universitat, Belén Castro, ha destacat l’elevat percentatge d’inserció laboral dels graduats de UIC Barcelona, que se situa en el 93,75 %, davant del 91 % de la mitjana del sistema universitari català, segons les últimes dades fetes públiques per AQU Catalunya.

La secretària general ha repassat les fites més destacades en l’àmbit de la docència, de la recerca i la transferència de coneixement i les accions de compromís social impulsades per la institució durant el curs anterior, curs en què es van commemorar els 25 anys d’història de la Universitat.

Pel que fa a la recerca i la transferència, ha destacat que s’han creat tres noves càtedres d’empresa, una amb l’empresa Medicalfit i dues amb Soadco, gràcies a les quals UIC Barcelona ja té 16 càtedres-empresa i 5 aules d’empresa.

També ha destacat que el curs 2022-2023, UIC Barcelona disposa de 12 famílies de patents vigents, que es van signar 49 convenis de recerca i transferència amb entitats externes, tant a escala nacional com internacional, i que es va resoldre la convocatòria SGR de 2021, per tant, UIC Barcelona té 24 grups de recerca reconeguts.

Quant a internacionalització, durant el curs 2022-2023 la Universitat ha ampliat les aliances amb universitats d’altres països, i s’han signat 29 nous convenis de mobilitat. Avui, té 361 convenis de mobilitat a 58 països i, fruit d’alguns d’aquests convenis, suma un total de 38 dobles titulacions internacionals a la seva oferta acadèmica.

El compromís social de la Universitat s’ha fet palès amb les dades del Programa de beques i ajuts a l’estudiant (de 6 milions d’euros), amb el Pla de Cooperació internacional (Pla Cooper) que desenvolupa la Universitat, així com amb les accions de voluntariat nacional i internacional, en les quals han participat més de 1.000 voluntaris el curs passat.

Després de recollir aquestes fites, la secretària general ha donat pas a una videomemòria que recull el curs 2023-2024 en xifres i imatges, que ha posat el colofó ​​a la celebració del 25è aniversari.