17/01/2022

Un grup d’alumnes d’ADE guanya en la 13a edició del Taller Transversal de Sostenibilitat

El 25 de novembre passat va tenir lloc la 13a edició del Taller Transversal de Sostenibilitat: Aigua per a un món sostenible. Enguany, al concurs de projectes de recerca, s’hi van presentar 220 alumnes agrupats en 54 grups en els quals tenien l’opció d’escollir entre la modalitat de taller pràctic o pòster científic. Un dels grups guanyadors ha estat d’alumnes de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials

En total, el concurs ha premiat tres grups: dos per a la modalitat de pòster científic, i un per a la de taller pràctic. El grup d’alumnes de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials són del Màster Universitari en Direcció d’Empreses i Sistemes de Producció, que s’han emportat el reconeixement en la modalitat de pòster. També han guanyat un premi dos grups de la Facultat de Ciències de l’Educació: per al pòster, també, i per a la modalitat de taller.

El alumnes guanyadors d’ADE són Lucrezia Ferretti, Julio Bausili i Mattia Montacchini que, amb el pòster titulat “Papers 0 – Arbres 1”, mostraven maneres de limitar l’ús de paper a les empreses. Així, expliquen, van “buscar maneres per reduir la quantitat de paper que es malbarata a les oficines, i canviar-lo per una gestió digital, a través d’un sistema SAP que permet digitalitzar l’històric de documents i facilitar-ne l’ús”.

El fet és, segons expliquen aquests alumnes, que, avui, a les pimes, un treballador fa servir uns 10.000 fulls de paper a l’any, cosa que, fent-ne una equivalència, implica la despesa d’un arbre de mida mitjana; és a dir, uns 2.721 kilograms d’O2, el necessari perquè dues persones puguin respirar en un any. Així que, en una empresa mitjana amb vint treballadors, aplicar una reducció de l’ús de paper d’un 66 %, que és el que proposa aquest projecte, en començar, dona com a resultat un estalvi de 35.917 kilograms d’O2 a l’any, és a dir, les necessitats d’oxigen d’unes vint-i-sis persones durant un any.

Segons asseguren els integrants d’aquest grup, “l’impacte econòmic per a l’empresa també és sorprenent, ja que en reduir un 66 % l’ús de paper i totes les despeses que s’hi relacionen —electricitat, emmagatzematge i manteniment d’històrics— una empresa pot estalviar fins a 160 mil euros l’any”.

La proposta d’aquest grup d’alumnes finalitzava amb un sistema motivador per als treballadors de cada empresa: un seguiment i resultats, de manera mensual, amb el qual es pogués mostrar el gra de sorra en la sostenibilitat del medi ambient de cadascú, amb el nombre d’arbres salvats. Amb una frase: “Cada fulla compta”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)