Implementació d'una avaluació sistemàtica de necessitats multidimensionals en Cures Pal·liatives: Estudi multicèntric de factibilitat

Títol projecte

 Implementació d'una avaluació sistemàtica de necessitats multidimensionals en Cures Pal·liatives: Estudi multicèntric de factibilitat 

Coordinadors del projecte

UIC Barcelona: Equip d’investigadors de la Càtedra WeCare 

Estudi

Multicèntric amb 10 centres participants 

Centres participants

ICO Hospitalet, ICO Badalona, ICO Girona, Consorci Sanitari de Terrassa, Hospital St. Joan de Reus, Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Universitari de la Santa Creu i St. Pau, Hospital Universitari Vall d'Hebron, Clínica Universitaria de Navarra, Fundació Vianorte Laguna de Madrid, Hospital Universitari de La Paz. 

Dates de realització del projecte

 2019- 2022 

Resum del projecte

Una part essencial del benefici de les Cures Pal·liatives (CP) radica en la manera en què els professionals de CP efectuen la valoració clínica en les primeres trobades amb el pacient (i la seva família). Aquest punt és clau en l'orientació i el desenvolupament del pla terapèutic ulterior de CP.

Objectiu

Dissenyar i avaluar la factibilitat d'una valoració sistemàtica, proactiva i basada en l'evidència de les necessitats multidimensionals en cures pal·liatives (MAP); que serveixi de guia per a la valoració inicial dels professionals de cures pal·liatives.

Disseny i metologia

Projecte multicèntric en dues fases.

Fase A (Fonaments conceptuals): inclourà una revisió sistemàtica (RS) de la literatura i un procés de consens utilitzant la tècnica Delphi. La RS recollirà l'evidència existent que juntament amb la informació procedent de tots els agents implicats (professionals, pacients i famílies) servirà per al disseny de la versió preliminar de MAP, que finalment serà consensuat mitjançant la tècnica Delphi. La versió del MAP consensuada es posarà en pràctica en la fase B.

Fase B (estudi de factibilitat): estudi multicèntric de metodologia mixta, quantitativa i qualitativa. L'estudi de factibilitat avaluarà, mitjançant metodologia quantitativa els criteris d'acceptabilitat, participació, sentit pràctic, adaptació i implementació. La part de metodologia qualitativa afegirà indicis de possible benefici.

Aquest estudi contribuirà a l'equitat i l'eficiència de la intervenció de CP en l'atenció oncològica, amb els beneficis que això suposarà per als pacients, les famílies, els professionals i el sistema de salut.