Aspectes Jurídics de Museus, Fundacions i Empreses Culturals

Tipus de programa
Cursos d'especialització
Durada
des del 09-01-2023 al 31-03-2023
Crèdits
3 ECTS
Preu
162,00€ / ECTS x 3 = 486,00€. *Preus corresponents a l’any acadèmic 2022-2023.
Places
20
 • Inici
 • Programa
 • Requisits d'admissió
 • Beques i finançament

L'objectiu principal d'aquest curs és proporcionar a l'alumnat coneixements teoricopràctics sobre els aspectes bàsics de l'actual normativa reguladora de l'activitat dels museus i les fundacions, la seva tributació i les diferents vies de finançament de les activitats dutes a terme per aquestes entitats, així com dels aspectes del dret de la propietat intel·lectual relacionats amb l'activitat dels museus. Aquest objectiu es complementa amb el de potenciar en l'alumnat el domini de les tècniques i capacitats necessàries per a la gestió juridicoeconòmica d'aquestes entitats.

Objectius

L'objectiu principal d'aquesta assignatura és proporcionar als alumnes coneixements teòric -pràctics sobre els aspectes bàsics dels drets de la propietat intel·lectual (drets d'autor així com respecte els drets connexos o afins a aquests). Aquest objectiu es complementa amb el de potenciar en l'alumne el domini de les tècniques i capacitats necessàries per a la negociació de contractes relatius a la gestió de continguts culturals. 

Direcció i coordinació

Direcció
Dra. Marta Crispí Cantón
Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Doctora en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, Máster en museología per la Universidad de Alcalá de Henares.
Ha estat professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat Internacional de Catalunya. Ha treballat com a responsable de continguts al projecte museològic i avantprojecte museogràfic de Linguamón Casa de les Llengües realitzat pel Laboratori de Cultura de la Fundació Barcelona Media, com a tècnica de museus a la Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i ha estat la directora del projecte de difusió de la visita del monestir de Sant Joan de les Abadeses contractat pel Consorci Ripollès Desenvolupament. Ha publicat diversos articles i sobre art medieval i iconografia en revistes i catàlegs d’exposicions. Des d’agost del 2012 és la directora del Màster Universitari en Gestió Cultural de la Universitat Internacional de Catalunya.

Coordinació acadèmica
Naghieli Amarista
Llicenciada en Història de l’Art amb especialització en Arts Plàstiques per la Universitat Central de Veneçuela (2006). La seva tesi va investigar el tema de la transformació de la comunicació entre l’espectador i l’obra d’art a través de la interactivitat digital. Part d’aquesta recerca va ser publicada al llibre Estéticas del Media Art, editat pel grup EUMEDNET, de la Universitat de Màlaga. Màster en Gestió Cultural per UIC Barcelona (2014), ha estat assistent de recerca a l’Institut d’Investigacions de la Comunicació de la Universitat Central de Veneçuela (ININCO-UCV). Ha treballat com a assistent de catalogació i conservació en el fons de Garanties de Dipòsits i Protecció Bancària de Veneçuela, i també ha estat gestora i comunicadora cultural a SWAB Barcelona, Fira Internacional d’Art Contemporani. Amb especialització en Arts Plàstiques.

Section

Programa i assignatures

En els temps actuals és fonamental que el gestor cultural del present, i davant el futur transformador pel qual passa aquest sector cultural i també econòmic, adquireixi coneixements legals entorn als drets de la propietat intel·lectual; així com també en relació a totes aquelles disciplines jurídiques amb les quals hagi de conviure en el sí i durant l'exercici de la seva professió.

Pla d'estudis i assignatures 2022-2023

Assignatures del curs 1 Tipus Període ECTS
Aspectes Jurídics de Museus, Fundacions i Empreses Culturals Tipus: OB Període: Primer trimestre, Segon trimestre ECTS: 3
 • ECTS: European Credit Transfer System
 • Període: període del calendari
 • (a): assignatures impartides en anglès

Professors

Cristina Calvet

Advocada especialitzada en Dret de la Propietat Intel·lectual. Porta més de 12 anys exercint com a advocada en el sector artístic i cultural. El seu primer contacte professional amb aquest sector va ser assessorant a l’ Associació Professional de Representants, Promotors i Managers de Catalunya (ARC); va treballar en el Forum Universal de les Cultures Barcelona 2004, SA com a advocada assignada al departament de Producció d'espectacles; actualment porta més de cinc anys treballant en l’ Associació d’ Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) assessorant legalment en l'àmbit de les arts escèniques. En la seva trajectòria docent cal destacar: membre del Comitè Científic i professora del Màster en Drets de Propietat Intel·lectual i Industrial del Col·legi d'Advocats de Barcelona, professora de Dret Mercantil i de dret de la publicitat a la Universitat Abat Oliva de Barcelona, professora en el Postgrau en Gestió i Producció d'Espectacles en l'Institut d'Educació Contínua IL3 de Barcelona, centre adscrit a la Universitat de Barcelona; professora del Màster en Producció de Llargmetratges per a Cinema i Televisió a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha cursat el Doctorat en Dret a la Universitat de Barcelona i ha obtingut el Diploma en Estudis de Dret Avançats (DEA).

 

Requisits d'admissió

Sol·licitud d'admissió

Per inscriure't o rebre més informació, si us plau, omple el formulari d'admissió.

 

Criteris d'admissió

Si estàs interessat en aquest curs de formació contínua de la UIC, pots realitzar el procés d'admissió seguint aquests senzills passos:

 1. Emplena el formulari de sol·licitud d’admissió
 2. Lliura personalment a la Secretaria de la Facultat d'Humanitats (Immaculada 22, 08017, Barcelona) o per correu electrònic (infohuman@uic.es) la documentació següent:
 • 2 fotografies de mida carnet
 • Fotocòpia del DNI o el passaport
 • Currículum vitae actualitzat
 • Carta de motivació

Beques i finançament

Preu

Curs 2018/2019

420 €

Descomptes

10% de descompte per a membres de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de la UIC. A més a més, alguns col·lectius poden disposar de descomptes especials en programes determinats, que s'especifiquen a cada una de les fitxes.