05/10/2021

Emprenedors de diversos sectors aborden els reptes legals que suposa la posada en marxa d’una iniciativa empresarial

Ho han fet en el marc de la tercera sessió del Cicle d’Emprenedoria 2021 de UIC Barcelona, que té l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria en l’entorn universitari a partir de casos d’èxit

Els aspectes jurídics i legals derivats de l’inici d’una nova activitat configuren una de les qüestions més importants a l’hora de crear qualsevol projecte empresarial. Per aquest motiu, la tercera sessió del Cicle d’Emprenedoria 2021 de UIC Barcelona ha volgut posar el focus sobre els reptes legals que apareixen en el moment d’impulsar un negoci, amb una taula rodona que ha reunit tres emprenedors que lideren projectes empresarials d’èxit.

Silvia Martínez, sòcia fundadora de Lexcrea, un despatx d’advocats que col·labora tant amb empreses emergents com amb inversors i entitats de capital risc, ha subratllat la importància dels compromisos que els emprenedors assumeixen des del començament: “Les regles del joc han d’estar molt clares des d’un primer moment, així com els compromisos que assumeixen els socis fundadors quan constitueixen una empresa”. Martínez també ha sentenciat que qualsevol empresa emergent comença “amb molta il·lusió però amb pocs recursos econòmics”, per il·lustrar la importància que tenen els diferents mecanismes fiscals i jurídics pel que fa a la captació i retenció de talent.

En la mateixa línia, Àngel Bou, CEO i cofundador de Simplr, una plataforma de consum sostenible que ofereix subscripcions de productes i serveis, també ha insistit en la importància d’analitzar qualsevol detall a l’inici d’un projecte empresarial: “Tot i que els inicis de la fundació d’una empresa són bonics, cal ser racional i fer una anàlisi de l’implicació de cadascun dels socis per prendre les decisions”. Bou també ha assenyalat que aquesta racionalitat permet fer “un bon balanç de la situació” per anticipar possibles canvis a mig termini.

En canvi, Aleix de Castellar, CFO and Global Strategy a Apartool, una plataforma que ofereix solucions d’allotjament temporal per a clients corporatius, advoca per una visió diferent a l’hora de constituir un negoci: “No soc partidari de repartir una empresa a parts iguals entre els socis, considero important que hi hagi un líder que es nomeni al començament perquè la resta de l’equip el pugui seguir”. L’emprenedor ha afegit que si hi ha “un organigrama clar i unes bases fixades des de l’inici”, això es reflectirà en la cultura corporativa de l’empresa.  

En el marc del debat, moderat per Òscar Carbó, director del Centre de Transferència del Coneixement i Valorització de la Recerca de UIC Barcelona, els emprenedors han coincidit en moltes de les problemàtiques actuals que pateixen les empreses de nova creació i han apuntat alguns mecanismes que podrien ser d’utilitat per als nous emprenedors.

El Cicle d’Emprenedoria 2021 és una iniciativa organitzada conjuntament pel Departament d’Alumni & Careers i el de Desenvolupament Corporatiu i el Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement de UIC Barcelona. Es tracta d’un esdeveniment celebrat íntegrament en format en línia i d’accés gratuït per a totes les persones que desitgin participar-hi.

Consulta la informació i inscriu-te a la propera sessió “Com finançar el teu projecte”

 

Cofinançat per:

recerca feder

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)