La Unitat de Català duu a terme, al llarg del curs, un seguit d'activitats orientades a promoure la interacció entre l'alumnat local i el d'intercanvi, d'una banda, i a visibilitzar la llengua i la cultura catalanes a la Universitat, de l'altra. Algunes d'aquestes activitats són les següents:

  • Sessió de benvinguda als estudiants d'intercanvi: Al llarg d'aquesta sessió, organitzada per Relacions Internacionals, la Unitat de Català presenta l'oferta de cursos de català per a no catalanoparlants i convida els estudiants a prendre part dels tàndems lingüístics.
  • La Castanyada Internacional: Aprofitant la celebració d'aquesta festa, la Unitat de Català promou la creació de tàndems lingüístics, l'interès per les llengües foranes i el diàleg entre els estudiants locals i els estrangers, al mateix temps que dóna a conèixer aquesta tradició catalana. Vegeu-ne un vídeo en aquest enllaç.
  • Tàndem-cafè: En el marc d'un esmorzar català informal, es proposa als estudiants d'intercanvi i als locals que creïn parelles lingüístiques en funció dels seus interessos. Vegeu-ne la notícia en aquest enllaç.
  • Dia Mundial de la Poesia (21 de març) i Diada de Sant Jordi (23 d'abril): Amb motiu d'aquestes festivitats, la Unitat de Català organitza exposicions, mostres de llibres de poesia, recitals de poesia i concursos, amb la intenció de visibilitzar la llengua i la cultura catalanes i fer-les arribar a tota la comunitat universitària. Vegeu un vídeo de la Setmana Cultural de la UIC en aquest enllaç.
  • Dia Europeu de les Llengües (26 de setembre): Amb motiu d'aquesta efemèride es proposen alguns jocs (mots encreuats multilingües) per tal de sensibilitzar la comunitat universitària de la necessitat de conèixer i dominar altres llengües. Vegeu-ne la notícia en aquest enllaç.

Què és un tàndem lingüístic?

Un tàndem lingüístic és una manera informal i gratuïta d'aprendre llengües: es tracta d'intercanvis entre estudiants locals i estudiants estrangers, que es posen d'acord en funció de la llengua que volen aprendre/ensenyar i, mitjançant sessions de conversa, milloren les seves habilitats lingüístiques en els idiomes escollits. La UIC disposa d'un fòrum de tàndems lingüístics, en el qual els estudiants intercanvien missatges per trobar la seva parella lingüística. Així mateix, les activitats d'acollida lingüística intenten potenciar-ne la creació, i la Unitat de Català atén les consultes i peticions dels estudiants interessats a formar-ne un.