Humanitarian Shelter and Settlements Creu Roja/ACNUR

Tipus de programa
Cursos d'especialització
Durada
des del 02-11-2020 al 20-11-2020
Crèdits
6 ECTS
Preu
180,00€ / ECTS x 6 = 1.080,00€. *Preus corresponents a l’any acadèmic 2021-2022.
Places
10
 • Inici
 • Programa
 • Prerequisits i admissió
 • Contacte

En el curs s'imparteixen coneixements teòrics i pràctics que capacitaran els participants per dirigir i coordinar grups de refugis sobre el terreny en un context de catàstrofes naturals. En aquest curs, s'instrueix els estudiants en de quina manera poden anticipar i respondre a les necessitats de refugi amb allotjaments humanitaris d'alta qualitat. Es prepara els participants amb una descripció general dels programes de socors d'emergència i s'aprofundeix en l'avaluació i valoració, plans d'acció, logística i opcions d'assentament, incloent dissenys arquitectònics i tecnologies de baix cost per a refugis. Els participants també rebran informació pràctica sobre la manera de dissenyar allotjaments en programes de recuperació.

Al final del curs, els participants hauran adquirit coneixements estratègics i pràctics sobre polítiques de coordinació en cas d'emergència, mètodes, eines i procediments en el sistema de resposta humanitària. A més a més, els participants aprendran a aplicar solucions arquitectòniques i constructives de manera sostenible, des de la prestació de socors fins a la recuperació. Aquest curs l’impartirà un equip de ponents experts en la matèria, que treballen en institucions d'ajuda internacional.

Aquest curs s'ofereix com a part del Màster Universitari en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d'Emergència (60 ECTS). Els alumnes del curs ràpid s'ajuntaran a l'aula amb els alumnes del màster complet d'un any.

A qui es dirigeix

Aquest programa es dirigeix a graduats universitaris de les següents àrees: arquitectura, arquitectura paisatgística, urbanisme, disseny urbà, enginyeria, disseny mediambiental i geografia.

Section

La primera setmana, s’analitza la coordinació de la resposta d'emergència del sector humanitari, els mandats de diverses ONG internacionals, els marcs legals per a sol·licitants d'asil, refugiats i IDP (persones desplaçades internament), així com els dissenys i tècnics de construcció de refugis segons el context i clima.

Durant la segona setmana, es detallen WASH (aigua, sanejament i higiene), examinant tant els manuals com les consideracions específiques de context i cultura en dissenyar un programa WASH o a la planificació d'un campament.

La tercera setmana se centra en el disseny i gestió de campaments. Els estudiants dissenyaran un campament per a una emergència hipotètica. Per comprendre la realitat sovint complexa de treballar en el sector humanitari, s'utilitzaran a classe els exercicis de resolució de problemes, basats en experiències reals i viscudes d'experts en campaments de refugiats. El curs s’acaba amb un examen d'opció múltiple i els estudiants seleccionats rebran un certificat quan completin el curs.

Cal tenir en compte que el pla d'estudis exacte del curs pot variar a causa de la disponibilitat del nostre personal docent, els quals sovint estan de guàrdia en cas d'una emergència humanitària.

Pla d'estudis i assignatures 2020-2021

Assignatures del curs 1 Tipus Període ECTS
Humanitarian Shelter and Settlements Creu Roja/ACNUR Tipus: OB Període: Primer semestre ECTS: 6
 • ECTS: European Credit Transfer System
 • Període: període del calendari
 • (a): assignatures impartides en anglès

Professors

Andreas Schiffer

Instructor amb Màster en Formació Professional amb més de 25 anys d'experiència en tasques humanitàries relacionades amb la resposta a desastres i conflictes. Ha treballat com a responsable de logística, coordinador, expert en aigua, sanejament i higiene, assessor, instructor i investigador en organitzacions no governamentals com Metges sense Fronteres, Acció contra la Fam i Intermón Oxfam en nombrosos països a tot el món.

Daniel Ledesma

Arquitecte, investigador i expert en construcció de refugis.

Gonzalo Sánchez-Terán

El Gonzalo ha treballat els últims onze anys en l'organització, gestió i implementació de projectes d'emergència en campaments de refugiats i desplaçats interns a Guinea-Conakry, Libèria, Costa d'Ivori, el Txad i Etiòpia. També participa amb freqüència com a tutor i ponent en el Diploma Internacional d'Assistència Humanitària de la Universitat Fordham, a Nova York, i en cursos de Màster Universitari en Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid.

Marta Peña

Arquitecta. Sènior Officer en el departament de Shelter and Settlements de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (IFRC).

Veronica Sánchez Carrera

Urbanista i arquitecta. És cofundadora de n´UNDO i de l'oficina tècnica de consultoria i intervenció n´OT. Ha centrat la seva activitat en l'ajuda humanitària, i ha treballat amb diferents organitzacions tant en desenvolupament com en emergència. Ha dut a terme diverses investigacions sobre assentaments humans i camps de refugiats, i escriu la seva tesi doctoral sobre Disseny i Construcció de Centres d'Ebola.
 

Prerequisits i admissió

Sol·licitud

 1. Registre en línia
 2. Presentació dels documents següents per correu electrònic:
 • Fotocòpia del passaport
 • 1 foto mida passaport
 • Còpia certificada* del diploma**
 • Carta de motivació
 • CV actualitzat
 • Certificat del nivell d’anglès (mínim B2)

*El document ha de portar un segell oficial de la universitat.

**Si encara no disposes del diploma, si us plau, lliura un justificant de pagament per poder-lo obtenir o un document de la teva universitat que certifiqui la data prevista de la graduació.

Estudiants admesos

Superat el procés d'admissió, has de realitzar l'ingrés del 100 % del total del preu del curs.

Allotjament i visats

És responsabilitat dels estudiants buscar el seu propi allotjament i disposar dels visats necessaris.

Contacte

Informació i admissions

Ruth Regalón
rregalon@uic.es
Telèfon / WhatsApp: +34 651 82 61 86